Filmbarátok Podcast

Filmbarátok Podcast #188

2020. április 24. 18:15 - freddyD

Filmbarátok Podcast #188 (Április 2020) 184 perc

 

Beszélgetnek: Sorter, Gergő, freddyD

 

Téma:

-Préda [Crawl] (00:51:40)
-Dóra és az elveszett aranyváros (01:03:22)
-Just Mercy (01:27:00)
-Vivarium (01:39:10)
-The boat [2018] (02:05:40)
-Segítség, felnőttem! (02:22:40)
-A túlélő [The Survivalist] (02:41:51)

 

 

A felvétel itt letölthető mp3 formátumban (169 MB) 184 perc

 

DIREKT link (jobb klikk, letöltés)

 

 

Soundcloud link


 

Mediafire link

 

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://filmbaratok.blog.hu/api/trackback/id/tr6715638554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

legtornasz1 2020.05.10. 22:13:33

Vivarium:
Egyszer beszélhetnétek róla spoileresen, hogy vajon mit láttatok ti ebben?
Ekkora ócska üresmondást és egyben hazudozást már rég láttam. Srácok, ekkorát nem illik tévedni, ez nem "nekem tetszik, neked nem tetszik" kérdés.

Ez kereken 2 pontot ér a 10-ből.

Spoiler! De nyugodtan olvasd tovább, semmit sem vesztesz, ha nem nézed meg.
A Vivarium egy életszimbólum szeretne lenni (vivere = élni), de ennél hazugabb dolgot nehéz lenne legyártani. A rohadt banalitás, hogy a férfi csak ás a semmiért és közben nem él, a nő élete a várakozás, míg a szeretetlenségben felnevelt kisördög felnő, majd megdöglik mindkettő. Hazug alaphelyzetből még nagyobb hazugságok.
Szégyenletes hányadék.

freddyD 2020.05.11. 07:11:31

@legtornasz1:

SPOILER:
A Vivarium az egy megfigyelő, tároló egységet jelent (pl akvárium/terrárium)
dictionary.cambridge.org/dictionary/english/vivarium

Ebből én úgy értelmeztem a film végét, hogy ez a földönkívüli faj kísérleti példányokat figyeltek meg, hogy megnézzék, hogyan boldogulnak a hirtelen jött szülői léttel, főként ha ilyen stresszhelyzetbe kerültek.

Persze a hogyan és mégis miértről kaphatnánk még nyugodtan válaszokat (már csak az is érdekelne, hogyan tudnak egy városban kialakítani egy ilyen megapoliszt), de a film hangulata kárpótolt annyival, hogy ezzel az értelmezésemmel is meg legyek elégedve és elfogadjam, hogy ezekre nem kapok választ. Az, hogy az Eisenberg csak ás és a semmiért él, ezt én nem így értelmeztem. Eltávolodott a nőtől, mert ez nem bírta végignézni amit a gyerekkel akart csinálni, illetve hallotta a hangokat és megszállottjává vált, hogy valahogy az lesz a megoldás, hogy eltűnjön onnan.

A film eleji madárfészkes szimbolizmus amúgy jól összefoglalta a filmet, kicsit talán lapos is volt ezt így berakni

legtornasz1 2020.05.12. 19:38:24

@freddyD:
köszi a választ.
Spoiler
Elismerem, túlgondoltam a filmet, a te értelmezésed a helyes. A kakukkfiókás utalásról valahogy megfeledkeztem, pedig a gyerek betelepítése idegen "fészekbe" (ami egyébként nem is a szülőké, upsz), a fiú sivítása, a "nem vagyok az anyád" mind erre utal.
Sőt, még az is csak így nyer értelmet, hogy a felnőtt fióka még a házból is kirakja őket az utcára.
Biceg az egész utalásrendszer, a madarak azért etetik a kakukkot, mert azt hiszik, az övék. Ezt emberekkel nem lehet megismételni, vagy okosabb forgatókönyvet kellett volna írni.

Ez a film továbbra is egy ritka taszító darab. Bírom a weird dolgokat, ha van értelme, legalább áttételesen. Itt nem volt.

Ezzel szemben a Platform szenzációhajhász naturalizmusa ellenére megérte, már csak az utolsó fél óráért is, mely minden forradalom gyönyörű és teljes paraboláját adta, ahogy vasrudakkal verték végig az ártatlan szerencsétleneket.
És hogy még egy dologban kiélezzem a helyzetet :))
Az eredeti Kocka nagy film. Legalább 15 éve láttam, és még mindig emlékszem rá, ami nagy szó, mert nekem nem olyan a filmes memóriám, mint nektek, hanem sorra pörögnek ki belőle a dolgok. Nagy kár, hogy folytatták a Kockát, a többi mind csak lerontotta és profanizálta az élményt. Elkezdték megmagyarázni, és ezzel lerombolták a szimbolizmusát.
süti beállítások módosítása